Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει…Η Google κλείνει το Google+

5
Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει…Η Google κλείνει το Google+
Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει…Η Google κλείνει το Google+ Vizion Interactive

Το Google+ ήταν ένα κεντρικό θέμα της προσοχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την αρχική του πρόθεση ως κοινωνικό δίκτυο που θα μπορούσε να αντισταθεί στο Facebook, έως τη σταθερά φθίνουσα τρέχουσα κατάστασή του. Ακόμα κι έτσι, η Google συνέχισε την τέταρτη επιχείρηση κοινωνικής δικτύωσης από το 2011. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η εταιρεία αποφάσισε τελικά ότι ήρθε η ώρα να κλείσει το Google+.

Η επιρροή του Google+

Ενώ οι τεχνικά χωριστές πλατφόρμες, το Google+ είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένο με τη μηχανή αναζήτησης της Google, ειδικά στα αρχικά στάδια της πλατφόρμας. Εκτός από το ότι λειτουργεί ως πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Google+ συμπεριέλαβε τα κουμπιά +1 για ιστότοπους, επιτρέποντας στους χρήστες να ψηφίζουν ουσιαστικά υπέρ των ιστότοπων. Για κάποιο διάστημα, αυτά τα κουμπιά χρησίμευαν ως σήμα κατάταξης που θα επηρέαζε τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αυτό το χαρακτηριστικό έγινε πολύ λιγότερο διαδεδομένο με τα χρόνια.

Επιπλέον, το Google+ χρησίμευσε ως βάση για την εξατομίκευση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μέσω του Search Plus Your World, η Google θα χρησιμοποιούσε πληροφορίες σχετικά με το τι αναζήτησαν και έκαναν κλικ οι φίλοι σας για να εξατομικεύσει τα αποτελέσματα αναζήτησής σας. Θα χρησιμοποιούσε επίσης τον λογαριασμό σας στο Google+ για να εμφανίζει προσωπικά στοιχεία όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πτήσεις και φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων. Αυτές οι δυνατότητες εξατομίκευσης επίσης δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Άλλες στιγμές επιρροής στην ιστορία του Google+ περιλαμβάνουν την ανάδειξη του περιεχομένου Google+ στα αποτελέσματα αναζήτησης και την ενσωμάτωση τοπικής αναζήτησης μεταξύ των αποτελεσμάτων Google+ και Google Local. Καθ‘ όλη τη διάρκεια ζωής της πλατφόρμας, η Google προσπαθεί να προσελκύσει χρήστες προς αυτήν – με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Αν και ξεκίνησε ως απάντηση στο Facebook, το Google+ δεν πήρε ποτέ τον ίδιο ρυθμό με το Facebook. Άλλες μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες, όπως το Twitter και το Instagram, ξεπερνούν επίσης κατά πολύ το Google+. Η πλατφόρμα σχεδόν δεν έγινε τίποτα περισσότερο από τροφή για αστεία στην κοινότητα του SEO.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Google+ δεν έχει τη θέση του. Αν και δεν χρησιμοποιούν τόσο πολλοί άνθρωποι το Google+ όσο άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, υπάρχουν αφοσιωμένοι χρήστες που παραμένουν στην πλατφόρμα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών των ενεργών χρηστών είναι απίστευτα χαμηλό. Επιχειρήσεις που ήθελαν να ενσωματώσουν το Google+ στις στρατηγικές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε, αλλά δεν θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο το να επωφεληθείτε από άλλες πλατφόρμες.

Η παρακμή και το επερχόμενο τέλος του Google+

Καθώς η Google αναγνώρισε την ελάχιστη επιτυχία που πέτυχε η πλατφόρμα της, η εταιρεία άρχισε να σταματά να πιέζει το Google+. Υπήρχαν πολύ λίγες ενημερώσεις στην πλατφόρμα και το Google+ άρχισε σταθερά να κλείνει τις λειτουργίες. Οι αποθηκευμένες αναζητήσεις, οι ενσωματώσεις διαφημίσεων και η κατάργηση του Google+ από τα πλαίσια γνώσεων και οι τοπικές επεξεργασίες της Google ήταν μερικές μόνο από τις απώλειες – όχι ότι είχε μεγάλο αντίκτυπο στους χρήστες της πλατφόρμας.

Τώρα η Google επέλεξε να κλείσει οριστικά το Google+. Η φθίνουσα χρήση της καταναλωτικής έκδοσης της πλατφόρμας είναι ένας σημαντικός λόγος. Η ίδια η Google έχει αναφέρει ότι οι περίοδοι σύνδεσης χρηστών για το Google+ διαρκούν λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα – και αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν το 90% των χρήσεων. Δεν υπάρχει αρκετή βάση ενεργών χρηστών για να κάνει τη διατήρηση της πλατφόρμας χρήσιμη.

Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό. Η Google εργάζεται για να συνεχίσει να βελτιώνει την εμπειρία της ασφάλειας και δεδομένων χρήστη μέσω Project Strobe. Μέρος αυτού του έργου περιλαμβάνει την ανασκόπηση των διεπαφών προγραμμάτων εφαρμογών (API) που σχετίζονται με το Google+. Εκτός από την επιβεβαίωση του υπερβολικού όγκου αφοσίωσης των χρηστών, αυτή η ανασκόπηση αποκάλυψε ορισμένα προβλήματα με τα API.

Η ανακοίνωση της Google αναφέρει ότι τα API για το Google+ είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν, απαιτώντας σημαντική προσπάθεια για τη διαχείριση μιας πλατφόρμας σύμφωνα με τις προσδοκίες των χρηστών – ανεξάρτητα από το πόσο μικρός είναι ο αριθμός των χρηστών. Επιπλέον, η αναθεώρηση ανακάλυψε ότι ένα από τα Google+ People API είχε σφάλμα.

Το εν λόγω API ήταν αυτό που επέτρεπε στους χρήστες να παραχωρούν δημόσια πρόσβαση στα δεδομένα του προφίλ τους, καθώς και στις πληροφορίες προφίλ των φίλων τους. Ωστόσο, το σφάλμα επέτρεψε στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε πεδία προφίλ που μοιράζονταν με τους χρήστες, ακόμη και αν δεν ήταν δημόσια. Αν και αυτό δεν περιελάμβανε άλλα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο Google+ και σε άλλες υπηρεσίες, περιλάμβανε πληροφορίες όπως όνομα, ηλικία, φύλο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επάγγελμα.

Το σφάλμα πιθανότατα παρουσιάστηκε λόγω αλλαγής κώδικα του Google+ που άλλαξε την αλληλεπίδραση του API με την πλατφόρμα. Η ανασκόπηση δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών γνώριζαν το σφάλμα ή ότι άλλα μέρη έκαναν κατάχρηση του API ή κακή χρήση των δεδομένων προφίλ. Η Google διόρθωσε επίσης το σφάλμα τον Μάρτιο του 2018.

Λόγω των περιορισμένων δεδομένων καταγραφής API, η Google δεν μπόρεσε να παράσχει έναν συγκεκριμένο αριθμό για το πόσους λογαριασμούς επηρέασε το σφάλμα, αλλά υπολογίζει περίπου μισό εκατομμύριο. Επειδή έως και 438 εφαρμογές ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει το εν λόγω API, αυτό το σφάλμα θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια σημαντική παραβίαση ασφαλείας για αυτούς τους χρήστες του Google+.

Η Google ανακοίνωσε ότι προκλήσεις όπως αυτές και η χαμηλή βάση χρηστών είναι οι κύριοι λόγοι για το κλείσιμο της καταναλωτικής έκδοσης του Google+. Η πλατφόρμα θα συνεχίσει να καταρρέει σε μια περίοδο δέκα μηνών, τερματίζοντας τελικά τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2019. Η Google θα ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λήψης και μετεγκατάστασης των δεδομένων τους από τους χρήστες τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, δεν είναι το τέλος για όλο το Google+. Η εταιρική έκδοση της πλατφόρμας έχει μια πολύ πιο ενεργή βάση χρηστών, όπου οι εταιρείες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός κεντρικού εταιρικού δικτύου. Καθώς ο καταναλωτής δύει το Google+, η Google θα στρέψει την προσοχή της στην έκδοση για επιχειρήσεις και θα λανσάρει περισσότερες δυνατότητες για επιχειρήσεις.

Πώς θα επηρεάσει η απώλεια των εμπόρων του Google+;

Όσον αφορά το μάρκετινγκ, το να βλέπεις το Google+ να κλείνει δεν είναι πολύ επιζήμιο πλήγμα. Οι περισσότεροι έμποροι έχουν πολύ βαθύτερα χαρακώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πιο ισχυρές βάσεις χρηστών. Για όσους έχουν το Google+ ως μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ τους, μπορεί να υπάρχει κάποιο αντίκτυπο – αλλά συνολικά, οι πόροι που χρησιμοποιούνται για τις καμπάνιες του Google+ μπορούν αντ‘ αυτού να χρησιμοποιηθούν σε άλλες διαφημιστικές προσπάθειες. Και με δέκα μήνες μέχρι να κλείσει οριστικά το Google+, υπάρχει περισσότερος από αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη νέων σχεδίων μάρκετινγκ.

Η απώλεια του Google+ σημαίνει επίσης ότι η συζήτηση για το εάν τα κουμπιά +1 εξακολουθούν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης θα σταματήσει επιτέλους. Χωρίς Google+ σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας πιθανός αντίκτυπος στην κατάταξη.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρακμή της πλατφόρμας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Google+ κλείνει. Και ενώ οι έμποροι μπορεί να μην δουν μεγάλη αλλαγή στην επιχείρηση, η απόφαση της Google πιθανότατα θα επηρεάσει το διαρκώς αναπτυσσόμενο θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και του απορρήτου στο διαδίκτυο.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar