Απολογισμός και Κοιτάζοντας μπροστά: Food Justice

5

Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε αρχικά στο The Deep Dish, το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο μόνο για μέλη. Γίνετε μέλος σήμερα.

Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, κάνουμε έναν απολογισμό μιας ακόμη σημαντικής χρονιάς που σηματοδότησε τεράστιες ανατροπές στο σύστημα τροφίμων και σε ολόκληρη την κοινωνία. Για να μας οδηγήσουν στο 2022, ζητήσαμε από ορισμένους από τους κορυφαίους στοχαστές και δράστες που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του φαγητού, της δικαιοσύνης και του κλίματος να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί μας σχετικά με τα πιο πιεστικά ζητήματα, προς τα οποία θα εργαστούν τη νέα χρονιά. και τι τους ωθεί να συνεχίσουν.

Σήμερα, ακούμε από Τζέσικα Μπ. Χάρις, Navina Khanna και Ασάντε Ρις σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό, τη δικαιοσύνη για τους μαύρους αγρότες και το πώς κινούμαστε προς ένα σύστημα διατροφής για όλους.

Jessica B. Harris, δημοσιογράφος, επίτιμη καθηγήτρια στο Queens College, συγγραφέας του High on the Hog: A Culinary Journey from Africa to America

Κεφαλή της Τζέσικα Χάρις

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το σύστημα τροφίμων που είδατε πέρυσι;

Νομίζω ότι αυτό το τελευταίο έτος, αυτά τα δύο τελευταία χρόνια βασικά, κάπως έσβησαν πολλά από αυτά που ζούσαμε προηγουμένως ως σύστημα διατροφής. Από την επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι τα ζητήματα υπηρεσιών και μόνο τη γκάμα. . . έχουν ανατραπεί, εκτεθεί και ελπίζουμε ότι όλα θα ανακατασκευαστούν. Απλώς ήταν μια απίστευτη περίοδος για να ζήσω και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τόσα πολλά.

Καθώς κοιτάζετε μπροστά στο 2022 και μετά, βλέπετε πιθανές λύσεις προς τις οποίες θα μπορούσαμε να εργαστούμε ή πράγματα που σας δίνουν ελπίδα;

Όταν έλαβα το βραβείο ισόβιου επιτεύγματος James Beard, στην ομιλία αποδοχής είπα: «Είναι σαν να μας έδωσε η Μητέρα Φύση ένα κοσμικό τάιμ άουτ και να είπε: «Πήγαινε στο δωμάτιό σου και σκέψου το». Ελπίζω πραγματικά ότι θα αρχίσουμε να βρίσκουμε νέες προτάσεις και σκέψεις και εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης και δράσης.

Και πολλά από αυτά είναι ήδη στα σκαριά. Έχουμε δει σεισμικές μετατοπίσεις τους τελευταίους 18 μήνες – μετατοπίσεις που έχουν ανατρέψει συστήματα που υπάρχουν σίγουρα για δεκαετίες και πιθανώς αιώνες. Ακριβώς σε αυτό το σύντομο διάστημα, τόσα πολλά έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση και τέθηκαν υπό έλεγχο. Και νομίζω ότι αυτό που αποκομίζουμε από αυτό είναι η αλλαγή με αυτό που ελπίζω να είναι πραγματικός τρόπος και όχι μόνο τα χείλη.

Το «High on the Hog», η σειρά του Netflix που βασίζεται στο βιβλίο σας, ανανεώθηκε πρόσφατα για δεύτερη σεζόν. Πιστεύετε ότι δημιουργείται ένας νέος χώρος για την εμπειρία των Μαύρων στο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν τόσες πολλές νέες διεξόδους και νέες δυνατότητες, νέοι τρόποι να βλέπεις τα πράγματα. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που κοιτάζουν τα πράγματα, και όταν υπάρχουν νέοι άνθρωποι, υπάρχουν νέα μάτια, και όταν υπάρχουν νέα μάτια, υπάρχουν νέες απόψεις. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι ένα χτύπημα στην οθόνη. Και, ενώ σίγουρα ξέρω ότι δεν είναι αρκετά γρήγορα για μερικούς ανθρώπους, φαινομενικά συμβαίνουν αλλαγές. Τώρα, το ερώτημα γίνεται: Είναι μόδα ή είναι μόνιμη; Και δεν ξέρω. Τίποτα δεν θα μας το πει αυτό παρά ο χρόνος.

Navina Khanna, Εκτελεστική Διευθύντρια, HEAL Food Alliance

Κοιτάζοντας πίσω στο 2021, ποιες θεωρείτε σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2022;

Κεφαλή της Navina Khanna

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε το 2022 είναι, στη ρίζα τους, οι ίδιες που έχουμε αντιμετωπίσει από την ίδρυση του συστήματος τροφίμων στις ΗΠΑ: 1. η νοοτροπία που θέτει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη, και 2. η λευκή υπεροχή και η ιστορική και τρέχουσα κληρονομιά του ρατσισμού.

Καθώς το κλιματικό χάος συνεχίζει να επιταχύνεται, θα δούμε περισσότερες ψευδείς λύσεις να προτείνονται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να διατηρήσουν τη δύναμή τους και το κέρδος τους: λύσεις αγοράς όπως το alt-meat, οι οποίες οι ίδιες δεν κάνουν τίποτα για να τερματίσουν τη ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από τους CAFO (Confined Animal Feeding Operations) και που διατηρούν μια εταιρική ασφυξία στον κλάδο και πολιτικές όπως οι αντισταθμίσεις άνθρακα που επιτρέπουν στις εταιρείες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως.

Οι άνθρωποι είναι συγκλονισμένοι και κουρασμένοι, και όταν συμβαίνει αυτό, είναι εύκολο για αυτούς να εφησυχάσουν. Ο COVID-19 και η εξέγερση του 2020 έφεραν στο επίκεντρο ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους το διατροφικό μας σύστημα εκμεταλλεύεται εργαζόμενους και έγχρωμους ανθρώπους. Το 2022, περισσότερο από ποτέ, θα χρειαστούμε συνεχή προσπάθεια για να κάνουμε πραγματικές αλλαγές στον αγώνα για ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για αποκεντρωμένα συστήματα τροφίμων που επιτρέπουν στις μαύρες, τις αυτόχθονες και άλλες έγχρωμες κοινότητες να ευδοκιμήσουν.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες και σημαντικές εκλογές το 2022, και πολλά μέρη της χώρας θα δουν μια αναβίωση της κραυγαλέας λευκής υπεροχής και του εταιρικού ελέγχου. Εάν προσέχατε το 2021, ξέρετε ότι ο Stephen Miller και οι φίλοι του χρησιμοποιούν τα δικαστήρια – τα οποία έχουν στοιβαγμένα τις τελευταίες δεκαετίες – για να εμποδίσουν τους αγρότες της BIPOC να λάβουν την ελάφρυνση του χρέους που είχαν υποσχεθεί από όλα τα επίπεδα τρέχουσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εκλογικό κύκλο για να διαβρώσουν περαιτέρω κάθε ελπίδα για ένα απελευθερωμένο μέλλον και θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που είναι πραγματικά υπόλογοι στους ανθρώπους μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα.

Ποιες λύσεις, πολιτικές ή πρακτικές έχετε δει να εφαρμόζονται ή να προτείνονται που θα μπορούσαν να κάνουν θετική διαφορά;

Οι επενδύσεις σε αυτές τις προσπάθειες οικοδόμησης εξουσίας από τη βάση θα κάνουν τη διαφορά – διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής έχουν τους πόρους για να ηγηθούν των λύσεων που χρειάζονται για τις δικές τους κοινότητές. Όταν οι άνθρωποι είναι σε θέση να δημιουργήσουν αυτές τις λύσεις, προσφέρει μονοπάτια για λύσεις πολιτικής όπως μερικές που είδαμε να συντάσσονται πέρυσι. The Justice for Black Farmers Act και ο νόμος για την προστασία του κρέατος της Αμερικής είναι μόνο δύο παραδείγματα νέας νομοθεσίας που θέτει ένα πλαίσιο για τα είδη των αλλαγών που επιδιώκουμε. Το να φέρουν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής σε θέσεις όπου μπορούν να κατέχουν την εξουσία, να γράφουν πολιτικές και να διασφαλίζουν ότι τα ιδρύματα εργάζονται για αυτούς—είτε πρόκειται για τη νέα προμήθεια μετοχών του USDA είτε για τοπικές προμήθειες σε επίπεδο πόλης είτε για συνομιλίες με βασικό προσωπικό στα γραφεία του Κογκρέσου—μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar